Emoce smutku, strachu a štěstí

Seberozvoj
7.7.2019
5
min. čtení
Důležitost emocí smutku, strachu a štěstí pro každodenní žití. Popis jednoduchých cvičení pro prožití emocí.

Emoce jsou kořením života

Provází nás celým našim životem a nelze je rozdělit na dobré a zlé. Některé se dokonce ze svého života snažíme vypudit, což děláme především v dospělosti velmi často. Mnohem lepší varianta je žití v rovnováze, a tudíž pochopení významu všech emocí. V tomto příspěvku je moje pozornost věnovaná základním emocím: smutek, strach a štěstí. Naučme se poznat naše emoce a umět s nimi pracovat. Rozpomeňme si na období našeho dětství, když nám bylo asi tak pět let a uměli jsme žít emotivně. K tomu nám můžou pomoci i tři základní empatická cvičení.

Uvolnění a rozproudění emocí - smutek

Pohodlně se posaď a zavři oči. Zhluboka se nadechni a naplň vzduchem hrudník i břicho, až ucítíš mírné napětí. Dech na pár vteřin zadrž (1-2-3) a s výdechem jemně zakruž rukama, pažemi, chodidly, nohama, hlavou a trupem. Tělem hýbej jemně, plynule a uvolněně. Znovu se zhluboka nadechni, roztáhni hrudník i břicho až ucítíš mírné napětí, opět na tři vteřiny zadrž dech, a poté hlasitě ústy vydýchni a zakruž rukama, nohama i jazykem. Je možné vypláznout jazyk, a vše uvolnit. Jsi hadrová panenka. Následně začni dýchat normálně, uvolněně a vnímej co se v tobě děje. Možná si o něco klidnější, trošku unavenější, poděkuj emoci smutku a obnov tok energie.

Strach pomáhá nasměřovat pozornost na vnitřní moudrost a současně vnímat okolí

Najdi si své klidné místo, pohodlně se usaď nebo zůstaň stát a jemně se předkloň dopředu. Snaž se zaslechnout ten nejtišší zvuk ve svém okolí. Ramena máš uvolněná a spuštěná dolů - toto držení těla ti pomůže lépe slyšet. Klidně můžeš pootevřít ústa. Jemně otáčej hlavu za nejtišším zvukem, všechny ostatní zvuky odfiltruj. Oči si nechej otevřené ovšem i tak se spoléhej jenom na své uši. Jakmile nalezneš ten nejtišší zvuk, zůstaň chvíli v klidu. Po chvilce se postav, jestli sedíš, a zkus tento nejtišší zvuk nebo jeho zdroj najít očima ovšem pořád více zaměřuj sluchem. Když zvuk slyšíš, tak se k němu pomalu přibližuj a pořád máš nastražené uši. Možná budeš vnímat, že čas plyne pomaleji a tvoje pokožka je citlivější. Jakoby vnímala vzduch kolem. Když zvuk objevíš, poděkuj emoci, která ti pomohla ho najít. Emoce strachu. Tato emoce je pro nás velmi důležitá, protože když necháš volně proudit emoci strachu, ten dokáže probudit tvé instinkty a intuici. Co je velmi důležité přináší soustředěnost.

Pocit blaha - štěstí

Posaď se, pootevři svoje oči a usměj se, jako by si vítala svého přítele. Klidně ho můžeš i pozdravit a říct mu ahoj. Natáhni ruce a hrudník nakloň dopředu, usmívej se a nech oči otevřené, pohodlně se nadechni a prožívej pocit štěstí. Je důležité se usmívat a mimika ti pomůže přivolat pocit štěstí. Štěstí je chvilková emoce, pomocí ní nacházíme to, co nás baví a naplňuje.

Po vyzkoušení základních empatických cvičení jste si možná více uvědomili, že můžete svým emocím plně důvěřovat a nechat je plynout. Vaše poznané emoce vám pomůžou řešit konflikty v každodenním životě. Když poznáme naše emoce, udělali jsme jeden z významných krůčků k životu v harmonii.

Použitá literatura

MCLAREN, Karla. Řeč emocí: co se vám emoce snaží říct. Vydání první. V Bratislavě: Noxi, 2016. 422 stran. ISBN 9788081113116.

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.