Osobní prostor a nastavení hranic

Seberozvoj
30.10.2018
4
min. čtení
Jaký mám svůj osobní prostor? Můžete začít s cvičením pro zhmotnění si své osobní hranice. Nárokujte si svůj prostor.

Umíte si vymezit svůj prostor, stanovit si své nejenom imaginární hranice???

Kdo má chuť může číst dál a dané cvičení si osvojit. Příjemnou pohodu přeji.

Technika vizualizace

1. Pohodlně se usaďte, uvědomte si kontakt svého těla se zemí (kořeny) a zaměřte svou pozornost. Teď se postavte a obě ruce upažte.

2. Představte si, že se špičky vašich prstů rukou dotýkají okrajů prosvětlené bubliny, která obklopuje váš osobní prostor.

3. Teď ruce předpažte a poté vzpažte. Vnímejte, jak daleko od těla sahá vaše hranice. Měla by se nacházet všude kolem vás ve vzdálenosti natažené ruky - před vámi, za vámi, po stranách, nad vámi a dokonce i pod vámi. Když si dokážete tento prostor kolem sebe představit, uvolněte ruce a nechte je volně viset u těla.

4. Zavřete oči, jestli chcete, a představte si, že tato oválná bublina, jež je kolem vás, nad vámi i pod podlahou, září jasnou barvou. Zvolte si velice zářivou zřetelnou barvu v patřičné vzdálenosti od vašeho těla. Svoji hranici určete způsobem, jakým dokážete. Třeba si namalujte nějakou čáru kolem této hranice.

5. Vnímejte, jak pevně stojíte ve své oválné bublině vašeho prostoru jako byste byla žloutkem pevně stojícím uvnitř ochranné skořápky ve své vlastní hranici.

6. Vnímejte hranici kolem sebe a vraťte se pokud možno ke své tiché pozornosti a zeptejte se sami sebe: "Nárokuji si na tento svůj prostor ve světe?" Spojte se se svou jasně zářící hranici a položte si otázku, zda je pro vás normální cítit kontrolu nad tímto svým prostorem kolem těla. Zůstaňte nějakou dobu pevně propojení s touto hranicí a vychutnávejte si vašeho osobního prostoru, který máte zářivě barevný. Uvědomte si svůj prostor, který je jenom váš, podívejte se jaké emoce, neboli pocity v tomto prostoru právě teď cítíte. Dopřejte si chvilku a vnímejte svůj klidný stav naslouchání a poděkujte všem emocím.

Emocím smutku, strachu i štěstí. Užijte si pocit bezpečí a ochrany uvnitř svého osobního prostoru tak dlouho pokud je vám to milé. Opět si připomeňte barvu vašeho osobního prostoru a uchovejte si tento pocit.

7. Poté si dejte záměr jakým pohybem se přenesete do okamžiku "tady a teď". Až máte jasnou představu jakým pohybem to uděláte, tak ten pohyb udělejte, otevřete oči a žijte naplno svůj život s vědomím, že máte svůj bezpečný prostor.

Příjemné trénování

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.