Fobie ze schopnosti milovat sebe

Seberozvoj
10.2.2021
5
min. čtení
Když ztratíte odvahu mít rád/a sebe. Laskavost je cestou k sebelásce.

Láska k sobě

Bylo, nebylo, v jedné rodině se narodilo miminko. Byla to ta nejkrásnější holčička s dychtivostí poznávat pozemský život. Očekávaná, milovaná a krásná holčička, a proto ji říkejme „malá holčička“. Každým svým zvídavým pohledem od prvního okamžiku poznávala svět kolem sebe, byla novorozenou průzkumníci života, měla úžasnou fantazii a představivost. Malá holčička byla kouzelnou bytostí plnou sebedůvěry a od života očekávala spoustu darů, radosti a lásky.

Když se ztrácí sebeláska

Vyrůstala v sebelásce, milovala sebe a všechny bytosti kolem. Smála se, radovala, obdivovala a moc dobře věděla, že je důležitá a jedinečná. Jenomže každým dnem, co rostla, zapomínala na sebe a svou úžasnost. Začala spíše pozorně naslouchat různým výtkám dospělých vychovatelů. Najednou slyšela, že již není tak hodná a dobrá, že si nezaslouží tolik lásky, co dostává.

Jednoho dne stála na rozcestí. Stejně tak, jako mnoho jiných laskavých a nádherných holčiček, i ona se vydala na svou životní pouť do světa ostatních lidí. Malá holčička nebyla na poznávání sama. Měla také moudrou a velkou sestru, kterou milovala a obdivovala. Jenomže každá byla jiná a malá holčička slyšela od svých rodičů, že ona není dost dobrá, neumí to tak dobře jako její velká a poslušná sestra. Má špatné známky a určitě z ní nic dobrého nevyroste. Malá holčička jenom koukala a nerozuměla slovům. Teprve postupem času pochopila, že je hloupá a nezaslouží si lásku rodičů. Uvěřila tomu, že nemá cenu snažit se být skvělou, protože to prostě nedokáže.

Tak si dobrovolně nalepila na sebe nálepku „nejsem dost dobrá“ a postupně se zapomínala milovat, přestala se oceňovat. Když dosáhla kouzelného věku dospělosti, rozhodla se roztáhnout křídla a opět být úspěšnou, přitažlivou, nezávislou a nespoutanou mladou ženou. Probudila v sobě přitažlivou a vášnivou ženu hledající lásku svého rytíře. Jenomže když sama sebe málo milovala, neuměl ji milovat ani žádný muž, a tak přicházela zklamání a bolest. Malá holčička věděla, že za to může pouze ona. Za nic nestojí, nic neumí, je šeredná, neschopná a nic jiného než smutek a strach z osamocení si nezaslouží.

Přizpůsobila se okolí, odhodila své ideály a pravdy. Pozvolna začala dělat stále více a více kompromisů tak, jak to její nejbližší vyžadovali a přestávala žít své poslání. Nic pro ni nemělo smysl a nejhorším stvořením na světe byla ona. A tak se stalo, že si vybudovala fobii ze sebelásky.

Rozchod s láskou

Naděje je klíčem ke změně

Žijeme ve světe mužů, pracovních výkonů, soutěživosti a úspěšnosti. Mnoho žen se přizpůsobí vnějším podmínkám a zapomene na své ženství, vášeň, krásu a jedinečnost.

Když ženy zapomenou na své hodnoty, ztrácí i lásku k sobě. Udělají to přesně tak, jako malá holčička. Jenomže ona pořád bojovala o své místo na světě a pořád v ní klíčilo zrnko naděje, že to vše může být i jinak. Mnoho spolků, organizací, dokonce i skupina speciálních sil naší armády, čerpá sílu z latinského rčení: „dum spiro spero - dokud dýchám, doufám“ a i malá holčička věděla, že jí naděje dává šanci na žádoucí změnu.

Malá holčička v sobě pořád měla odvahu ke znovuobjevení sebe a své sebelásky, zažehnutí plamínku laskavosti a zahřátí sebe i ostatních. Pořád měla chuť vytvořit si svou budoucnost, kde je důležitou a milovanou ženou.

Koučink pro sebelásku

V okamžiku, kdy přesně nevíte jak dál a Váš zrak je upřený k naději a budoucnosti, mohou se pro Vás otevřít dveře mého koučovacího ostrova. Pokud již nemáte sílu táhnout ten tíživý kámen neschopnosti a sebeobviňování, který Vás skličuje na hrudi, a máte chuť to změnit. Když někdy ve své hlavě uslyšíte slaboučký hlásek „zasloužíš si“ …je čas na změnu a opravdu si to dovolte.

První otázkou, kterou taková žena ode mně slyší:

Jak moc se máte ráda na stupnici 1-10, přičemž 1 je nejméně a 10 nejvíce?“.

V mé praxi se prvotní hodnota pohybuje na čísle 2-3.

Nikdy není pozdě se začít milovat. Stačí, že naberete odvahu to změnit. Pro mě je odměnou, když vidím, jak ženy rozkvétají, opět svítí a jsou nádherné, krásné, milující a milované. A po určité době se umí milovat nejlépe za plných 10.

Pro začátek si udělejte chvilku pro sebe a odpovězte si na 10 otázek pro rozvoj sebelásky:

Co pro Vás znamená sebeláska?

Kdo je pro Vás nejdůležitější osobou na světe?

Jak moc se Vám líbí vlastní tělo?

Co Vás baví ve vašem životě? Jak často to děláte?

Jak moc se Vám daří myslet a mluvit pozitivně?

Jak moc umíte přijmout i své stinné stránky osobnosti?

Jak se Vám daří si nastavit vlastní hranice?

Jakým způsobem umíte říct NE?

Za co a jakým způsobem se oceňujete?

Jak moc umíte být empatická k sobě a k ostatním?

naděje

Doporučení na závěr

Uvědomujte si více sebe sama. Jste jedinou bytostí, která má sílu prožívanou situaci uchopit do svých rukou a změnit svůj způsob života. Jste jedinou bytostí, která může s jemností opět naslouchat svému laskavému a milujícímu vnitřnímu „já“. Jste tou malou holčičkou, která může s láskou přijmout vše, co k ní patří a znovu objevit svou přirozenost a sebelásku.

Zaujala Vás možnost prožít fascinující proměnu života pomocí koučinku?  

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.