Chvilka pro klid a sebe

Seberozvoj
7.11.2020
8
min. čtení
Cesta ke klidu může být plná laskavosti a rozmazlování. Stačí si udělat chvilku pro sebe a objevovat své pocity.

Každým dnem žijeme více a více v civilizaci plné stresu a povinností. Vzdalujíce se od přírody, usedajíce k sociálním sítím přestáváme vnímat sebe.  Stáváme se obětí vášnivých diskuzí s neznámými lidmi, lajkujeme, aniž čteme a zapomínáme na kouzlo mluveného slova v přítomnosti našich nejbližších.

Představte si období, když v podzimní večer seděly sousedky u stolu a drápajíce peří povídaly staré příběhy zvědavým uším neposedných dětí. Venku se tiše rozprostírala tma a všudypřítomné ticho. Tento vnější klid přírody dával sílu i lidem, kteří uměli lépe pracovat s vlastní všímavosti.

Tato doba je pryč a já stále více a více i ve své praxi potkávám inteligentní a úžasné mladé lidi, co neumí komunikovat, říct jasně svůj názor, upřímně vyjádřit své myšlenky na danou aktuálně prožívanou situaci a dostávají se do nekomfortních situací, které vedou až k úzkosti. A proto píšu těchto pár řádku. Jak se umět motivovat a žít s radostí v souladu s vlastním sebe-uvědoměním.

3 účinné techniky pro spojení se s vlastním klidem

Nejdůležitějším je úsměv. Podívejte se ráno na sebe do zrcadla a usmějte se. Jak moc se líbíte sami sobě? Co se děje ve vašem těle, když se zvednou koutky vašich rtů?

Úsměv uvolní hormon oxytocin a tělem začíná pozvolně proudit pocit štěstí. Usmívejte se klidně na ulici, doma i v práci. Vzhlédnutí k obličeji jiného člověka s úsměvem roztává ledy a najednou jsme si blíže.

Dalším zcela přirozeným pomocníkem pro žití v klidu je náš dech. Pomocí dechu je možné odfouknout stres. Nádech a výdech nám dává čas na zformulování myšlenky, pomáhá zvládnout každou stresovou situaci. Stačí se jenom zastavit a uvědomit si přirozenost a kvalitu svého nádechu a výdechu.

Sebekoučink je další nástroj, který nám pomůže si udělat jasno, rozhodnout se, sebrat odvahu něco změnit. Jednotlivých cvičení a technik pro sebekoučik je mnoho. Nyní si udělejte chvilku na setkání se sebou.

Představte si, že máte chvilku času v průběhu dne jenom pro sebe. Co je potřeba pro to udělat?

    ✓ Naplánovat si každý den přesný časový úsek, kdy budete věnovat svoji pozornost jenom sobě.

    ✓ Tento časový prostor si zapsat do svého diáře.

Otázky k úspěšné realizaci:

    ✓ Kdy je pro Vás ideální čas pro tento okamžik?

    ✓ Od kterého dne si začnete užívat chvilku pro sebe?

    ✓ Co Vám brání mít denně chvilku pro sebe?

Jak to může vypadat?

Tři možné způsoby, jak si užít chvilku se sebou.

Chvilka pro sebe před zrcadlem

Podívejte se do zrcadla přímo do svých očí. Uvědomte si první myšlenku a nechte ji odplout. Zaměřte se na svůj nádech a výdech a nádherně se usmějte. Usmívejte si alespoň 90 vteřin a pozorujte, co se ve Vás mění. Řeknete si něco pěkného o sobě.  Např. „Jsem spokojený člověk a udělám si krásný den.“

Chvilka pro sebe s meditací

V průběhu dne si sedněte do svého oblíbeného křesla. Zavřete oči a pozorujte pouze svůj nádech a výdech. Vnímejte, co je ve Vás živého a veškeré nepříjemné pocity a fyzické prožitky pomocí svého nádechu a výdechu propusťte ze svého těla. Seďte pohodlně a vzpřímeně a pomocí nádechu a výdechu pouze pozorujte své tělo, pocity a fyzické prožitky. Na chviličku nechte myšlenky plynout, aniž je pozorujete. Prostě zůstaňte na svém milém místě ve spojení se svým klidným a ozdravujícím dechem.

Chvilka pro sebe s teplým šálkem čaje nebo hrnkem kafíčka

Udělejte si svůj oblíbený nápoj a nalejte ho do krásného hrnku, sedněte si na klidné místo. Chviličku vnímejte teplo hrníčku na každém svém prstu jak pravé, tak i levé ruky. Vnímejte, jaké pocity to hřejivé teplo ve Vás vyvolává. Přitáhněte si svůj šálek k nosu a vdechujte jeho vůni. Vnímejte pocity smyslu vůně. Pozorujte svým zrakem hladinu čaje/kafíčka a na chviličku se zaposlouchejte do zvuků, které slyšíte. Udělejte si chviličku času pro denní snění s otevřenými očima.

Rozmazlujte se a uvědomujte si dnem ode dne více a více vlastní úsměv a dech.  Poté jenom pozorujte ty malinkaté zázraky, které se dějí ve Vašem životě.

Taktéž Vás srdečně zvu na mé kurzy plné empatie a praktických návodů, jak najít svůj klid.

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.