Cíle jako součást života

Seberozvoj
11.8.2020
5
min. čtení
Proč jsou cíle v našem životě důležité? Cíle jsou hnacím motorem životní síly a potřebujeme je vidět. Přečtete si více v článku.

V životě prožíváme různorodá období. Radost, sounáležitost, osamostatnění se, založení rodiny a třeba i odeslání vlastních dětí do života. Některé životní období je radostnější a některé naopak smutnější. Při překonávaní překážek v průběhu celého života potřebujeme mít cíle, pro které nás baví tvořit život, zatnout zuby, znovu vstát a jít dál.  Pro dosažení vlastních cílů je třeba něco udělat, věnovat jim čas, životní energii, peníze a mnohem více. Pořád je důležité mít motivaci žít, tvořit a využívat možné příležitosti. Čas je neopakovatelnou veličinou ve své relativitě a lidé jsou jedinečné bytosti, které mohou dokázat vše, když mají sny, vize a cíle.

Příběh, který inspiruje

Pro objasnění důležitosti cíle si dovolím citovat z knihy Time management - jak lépe plánovat a řídit svůj čas:

Toho rána, 4. července 1952, bylo kalifornské pobřeží zahaleno mlhou. 34 kilometrů západně odtud, na ostrově Catalina, vstoupila do vody 34letá plavkyně a udělala první tempa směrem ke Kalifornii, jako první žena rozhodnutá pokořit tuto trasu. Jmenovala se Florence Chadwicková. Už dříve se stala první ženou, která přeplavala v obou směrech kanál La Manche. Voda byla studená jako led a mlha hustá tak, že Florence sotva rozeznávala doprovodné čluny. Miliony lidí přihlížely prostřednictvím televizního přenosu. Mnohokrát bylo třeba zbraněmi odehnat žraloky, a chránit tak osamělou postavu v moři. Při takových plaveckých výkonech nebyla nikdy jejím největším problémem únava- byl to spíš ledový chlad, který musela překonávat. O patnáct hodin později požádala, zkřehlá zimou, aby ji vyzvedli z vody. Už nemohla. Její matka, trenér, kteří jeli ve člunu vedle ní, jí říkali, že pobřeží je zcela blízko. Naléhali na ni, aby to nevzdávala. Když ale plavkyně pohlédla ke kalifornskému břehu, neviděla nic víc než hustou mlhu a znovu žádala, aby ji vyzvedli z vody. O mnoho hodin později, když se její tělo zahřálo, utrpěla z neúspěchu šok. Vytáhli ji z vody jen půl míle od kalifornského břehu. Jeden z reportérů se jí zeptal: „Slečno Chadwicková, co vás odvrátilo od toho, abyste uplavala tu poslední půlmíli?“ „Byla to ta mlha,“ odpověděla. „Kdybych byla mohla vidět zemi, dokázala bych to. Když člověk plave tam venku a nevidí svůj cíl…“

Tento příběh nám přímo ukazuje, jak je důležité umět vidět svůj cíl. K tomu nám pomůže i vizualizace cíle.

A proto, v tomto článku představím základní zásady vizualizace.

✓ Může se vám splnit jenom to, co si umíte představit.

✓ Dobře nastavená vizualizace podporuje kreativitu a chuť naplnit danou představu.

Jak na to?

✓ Najděte si klidné místo, které máte rádi a kde se cítíte bezpečně. Zaujměte relaxační polohu těla.

✓ Postupně zklidňujte svůj dech, vnímejte svůj nádech a výdech. Zavřete oči.

✓ Uvědomujte si klid, který do vás proudí každým nádechem.

✓ Ukotvěte si své tělo pomoci svých smyslů. Vnímejte dotek těla s podložkou, chuť v ústech, vůně, které cítíte. Zvuky, které slyšíte. A vše na vás působí uklidňujícím způsobem.

✓Dovolte si zastavit myšlenkový tok a soustředit se pouze na dech a klid.

✓V tomto relaxovaném stavu si představte svůj cíl.

Podívejte se a jenom pozorně sledujte.

✓ Co vidíte?

✓ Kde se vidíte?

✓ Co tam děláte?

✓ Jaké jsou tam barvy?

✓ Kdo je tam s vámi?

✓ Jak se cítíte?

✓ Co nového umíte ve vaši představě? Tento obraz prozkoumávejte co neplastičtějším provedení a uchovejte si pocity a vjemy z dané vizualizace.

✓ Vraťte se do bdělého stavu, otevřením očí, uvědoměním si svého těla a třeba kontrolou aktuálního času a dne.

Koučink s Jankou

Vizualizace a koučink

Vizualizaci provádějte klidně každý den, ať vaše mysl zřetelně vidí cíl a k tomu používejte i  koučinkové otázky, které vám pomůžou se zaměřit na vlastní cíle. 5 možných otázek na cestě k cíli:

✓ Co máte chuť udělat pro ostatní takovým způsobem, že prožijete radost a uspokojení?

✓ Co vás opravdu baví, je vaší vášní a talentem?

✓ Podívejte se na svůj život, zkušenosti a poznatky, které máte v sobě a co je podle vás hlavním smyslem vaší existence? Čím obohacujete tento svět? Co ještě chcete světu přinést?

✓ Představte si sebe za tři roky. Jste zkušenější a zralejší bytostí…kde se vidíte a co tam děláte?

✓ Máte možnost si splnit tři tajná přání pomocí kouzla. Pro které cíle se rozhodněte, aby se vám splnili?

Co říci závěrem?

Máme velkou moc našimi myšlenkami ovlivnit kvalitu a pestrost vlastního života. Sněte a sny měňte v cíle pomocí motivace, která je ukryta uvnitř sebe. Stačí ji zažehnout a vysněné cíle realizovat.

Správně stanovený „cíl“ je vždy definovaný pozitivně. Má být motivující, konkrétní, měřitelný, zaznamenaný a dosažitelný. Je potřeba, aby nebyl příliš jednoduchý nebo složitý, prostě je realizovatelný. Posledním důležitým parametrem dobře stanoveného cíle je potřeba určit termín, do kdy má být splněný.

Taktéž Vás srdečně zvu na mé kurzy plné empatie a praktických návodů, jak najít svůj klid.

Použitá literatura


KNOBLAUCH, Jörg a Holger WÖLTJE. Time management: jak lépe plánovat a řídit svůj čas. Praha: Grada, 2006. Poradce pro praxi. ISBN 80-247-1440-X.

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.