Jak správně formulovat přání

Seberozvoj
1.1.2021
5
min. čtení
Správná pozitivní formulace přání v souladu s vlastními potřebami a nevědomím. Šest hlavních principů včetně kouzelného poděkování.

Znáte situaci, že si něco přejete a pořád nepřichází k naplnění přání?

Kde může být háček?

Možná právě ve způsobu, jak svá přání formulujete.

Přemýšlíte teď nad tím, že si třeba přejete „Chci mít dobrou manželku/dobrého manžela.“ Podle vás je to přeci jasně a dobře formulované přání. Pojďme se na to podívat společně. Slovo „chci“ znamená, že nevědomí zpracovává chtění a takto zpracovanou informaci předává do vědomí, a tudíž zůstává přání splněno ve fázi chtění. Formulace slova „dobrý/á“ je příliš obecná. Co vše je možné si pod tímto slovem představit? Určitě mnoho pojmů a hlavně každá žena/muž tam bude mít zcela jiné kvality, co slovo „dobrý“  znamená. Tudíž i na tomto příkladu je vidět, že přání mají být formulovaná jednoznačně. Je pro vás možné si představit přeformulování tohohle přání třeba takhle: „Mám laskavou manželku/laskavého manžela, která/ý mi je oporou, miluje mě celým svým srdcem a taktéž mi to dává najevo svými slovy a skutky.“ Vnímáte ten rozdíl ve formulaci?

6  principů jak si správně přát neboli formulovat afirmace:

✓ Věř svému přání.

✓ Uvědom si, jestli je to opravdu tvé přání a je vhodné mu dát energii.

✓ Formuluj pozitivně a v přítomném prostém čase. Např. Jsem  úspěšná žena a moje práce mě baví.“ „Jsem úspěšný muž a milující otec.“

✓ Po vyslovení přání s úctou poděkuj za jeho naplnění.

✓ Zastav na chviličku tok myšlenek i hlas rozumu a nechej plynout své přání na úrovni svého nevědomí. Věř si a poslouchej svoji intuici.

✓ Buď připraven/a užívat si „náhody“, které tě vedou k naplnění přání. Dovol si tyto události všímat a pozorovat, jaké pocity, emoce a myšlenky v tobě vyvolávají.

Jak si přát...

Mít odvahu své přání neboli afirmace zformulovat je někdy náročné a jsou určité možnosti volby, jak to udělat v souladu se svou smělostí.

3 možné formulace pro afirmace

✓ Možnost AŤ, KÉŽ! „Ať jsem úspěšný!“ jsem šťastna, ať jsem spokojena!“ Je to dobrá formulace přání, když si člověk nedovolí přát rovnou v přítomném prostém čase.

✓ Možnost PRŮBĚŽNÉ ZLĚPŠOVÁNÍ! „Den ode dne jsem šťastnější a spokojenější.“ Velmi dobrá formulace, taková zlatá dobrá cesta.

✓ Možnost  PŘÍTOMNÝ OKAMŽIK! „Jsem šťastný/á a spokojen/a.“ Popis výsledku je formulovaný v přítomném čase. Nejlepší formulace.

Co je velmi doporučující?  

Vymazat ze slovníku slova jako „zkuste, zkusme, zkusím“, protože nevědomí má pak hodně možností, jak zpracovat takové „zkusme“. Lepší formulace je „udělám, zrealizuji, apod.“ V povzbuzující větě je lepší nahradit „zkus“ např. slovem „zamysli se, představ si, že to uděláš.“ Jako příklad si představ, že jsi u přátel na návštěvě a loučíš se se slovy „Tak já teda zkusím odejít.“ Nebo se loučíš se slovy „Odcházím s přáním hezkého dne.“ Jak vypadá tvé odcházení, když je ve fázi, zkusím to?

Další špatně zvolené spojení, které nevědomí neumí dobře zpracovat, jsou např. výrazy „strašně pěkné“ nebo „hrozně milé“. V tomto případě je lepší používat „velmi milé“, protože ve spojení „strašně milé“ jsou vedle sebe slova s negativním a pozitivním významem. No a jak tomu má pak naše nevědomí rozumět?

Nyní je pouze otázkou praxe si dovolit přát v souladu s vlastními potřebami. Hodně štěstí.

Na cestě plnění si svých přání Vás ráda podpořím osobním koučinkem.

Představte si, že máte jedno kouzelné přání. Jaké je? Vyslovte ho.
Ráno se vzbudíte a podle čeho poznáte, že se vaše přání stalo? Co je jinak? Podle čeho pozná vaše okolí, že se přání splnilo?

Jestli máte chuť přesně definovat svá přání a udělat si z nich splnitelná přání, přijďte na koučink. Více si můžete přečíst v článku Jak si přát https://www.jankasrdcem.cz/blog/jak-si-prat.

Použitá literatura

FRANCKH, Pierre. Jak si správně přát: 7 pravidel, jak uskutečnit své sny. Olomouc: ANAG, c2008. ISBN 978-80-7263-454-5.

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.