Vánoční příběh koučinku pro Venuše

Koučink
24.12.2020
8
min. čtení
Všímavý koučink, pomocí kterého objevíš sebe. Výsledek je autentický a odpovídající vlastnímu myšlení.

Symbol pro označení ženy je kolečko s křížkem „♀“ a pochází z řeckého označení pro Venuši. Venuše je nádherně svítívá planeta nazývaná též „jitřenka“ nebo „večernice“. V roce 2020, podle astronomických pozorování, byla zaznamenána na obloze mimořádná viditelnost planety Venuše.
Takto úžasně umí svítit i žena, když zná sebe. I já ve své praxi vidím, jak se ženy rozsvěcují a září na cestu k sobě i k jiným. Tento kouzelný okamžik mě baví a je to specifičnost ženského koučinku.

Blíží se konec roku a je zde čas pro rekapitulaci i připomínku všeho, co tento rok bylo prožito. Tohle jsou moje první Vánoce, kdy se mohu ohlédnout za svou profesionální kariérou koučky se ženskými tématy. Předchozí období bylo spíše o mužské energii ve vojenském prostředí.

Představuji vám inspirativní příběhy zástupkyň tří generací a jejich cestu životem v období, kdy využily možnosti koučinku.

Tři příběhy různých Venuší, které prožily koučink se mnou.

Příběh první Venuše, jenž je vyzrálou a nádhernou ženou v archetypu „císařovna“ ve věku 63+

Koho vidím já, jako koučka?

Přichází akademicky vzdělaná introvertní žena, která vystudovala vysokou školu v době, kdy se ženy zpravidla s ukončením středoškolského vzdělání vdaly a pečovaly o svou rodinu. Tato žena vystudovala a úspěšně pracovala, navíc po pádu socializmu nabrala odvahu a stala se úspěšnou podnikatelkou. Pracovala intenzivně a ve svém oboru byla jedničkou. Stala se manželkou, matkou i babičkou. Jak její život šel, manželství nevydrželo. Možná i proto, že žena byla příliš silná a nenechala muže pečovat o sebe. Ať již to bylo jakkoliv, v křesle vedle mě seděla žena, která si zaslouží můj obdiv. Celý život umí zpracovávat jak příznivé, tak nepříznivé situace a hrdě čelí svému osudu. Když připodobíme dynamiku žití sinusoidě a ta prostě funguje, jednou jsme nahoře a jednou dole. Tato žena byla právě ve fázi utlumení a potřebovala se spojit opět se svým siným a tvořivým já. Proto pro sebe v tento okamžik udělala to nejlepší. Našla si koučku, které dala důvěru. Já jsem viděla ten úžasný přesah tvořivosti a její schopnost vzít cokoliv do rukou a vytvořit z toho život. Tak začal náš proces správně zvolených otázek, jejichž cílem bylo, aby se i klientka viděla v nadhledu.

Jak se vidí žena?

Prožívala smutek a neuměla najít to správné koření pro svůj život. Neviděla své úspěchy a neuvědomovala si, co vše dokáže a kam kráčí dál. Na okamžik ztratila smysl svého života.

Co dělá po roce?

Tvoří, užívá si život i navzdory době covidové. Našla sebe a prožívá kvalitu sebelásky. Zahradničí, učí se angličtinu, chodí na procházky do přírody, dává lásku svým blízkým, a jednoduše řečeno, žije své poslání tvořivosti a laskavosti.

Jaký byl rok slovy této Venuše?

„Jsem v úplné pohodě, užívám si sebe a všeho, co vytvořím. Mám z toho radost, za odměnu jsem měla na zahradě skvělou a chutnou úrodu jahod. V mém životě není prostor na žádné černé myšlenky. Když si vzpomenu, jak jsem na tom byla špatně před rokem, vůbec nechápu, že jsem se z toho sesypávala, neuměla to rozumně vyřešit.“

Příběh druhé Venuše, která je zralá a nádherná žena v archetypu „královna“ ve věku 43+

Koho vidím já, jako koučka?

Introvertní ženu, která svým postojem těla zabírá pouze nepatrné místečko v křesle. Její uzavřenost a schoulenost je tajuplná. Jakmile začne mluvit, uvědomuji si její sílu. Je schopná se rozhodovat, měnit věci, má úžasný racionální pohled na život, perfektně analyzuje a plánuje. Má hodně entuziasmu pro projekty, kterým věří, miluje vzdělávání, vstřebává do sebe nové znalosti. Hravě dokáže zvládnout i překážky špatně nastaveného akademického vzdělávacího systému s cílem úspěšně zvládnout vybraný studijní obor. Tato silná žena je extrémně pracovitá, činorodá, neupozorňuje na své schopnosti a ve své profesi je velmi úspěšná. Miluje svobodu volby, umí si nastavit své hranice a říct NE, i když si to možná neuvědomuje. Dokáže zcela vše. Vyléčit sebe, vnímat intuici, umět žít, dávat podporu druhým. Otázkou je, kolik z toho má již uvědomělé.

V tomto příběhu mě napadá spojitost s jedním anglický příslovím. „Every cloud has a silver lining.“  Čili vše je vlastně v pořádku, veškeré obavy je klientka schopná zvládnout a vše je tak, jak si nastaví, ani dobře ani špatně, jednoduše životně.

Jak se vidí žena?

Mnohé hodnoty si o sobě uvědomuje, i když z nějakých důvodů je neumí přiznat. Je překvapena, jak silné téma pro ni je nechat se vést intuicí.

Co dělá po roce?

Víceméně žije pořád svůj dobře nastavený život, jenom si více uvědomuje svoje hodnoty, sebelásku a sebe. Navíc se stala pečlivou, podporující a trpělivou mentorkou své koučky v oblasti marketingu a investování.

Jaký byl rok slovy této Venuše?

„Rok 2020 byl pro mne velkým učitelem trpělivosti a umění zastavit se a naslouchat vlastním pocitům. Pečuji o svůj vnitřní klid a vybírám si, čemu věnuji svou pozornost. Setkala jsem se opět sama se sebou, uvnitř sebe jsem nalezla své klíčové hodnoty a rozhodla jsem se, že nadále již nejsem ochotna je zaprodávat za cokoliv, co se po mně chce nebo co se ode mne očekává".

Příběh třetí Venuše, která je nádhernou mladou ženou v archetypu „bohyně Vesna“ ve věku 26+

Koho vidím já, jako koučka?

Potkávám zcela oslnivou, hravou a nekonečnou energii krásné mladé ženy. Je to velmi vzdělaná a fyzicky krásná žena. Její úsměv, a harmonizující klid se rozprostírá ve vteřině po celé místnosti. Je to Bohyně, spirituální duše a silná žena, která umí vést a inspirovat lidi. Umí naslouchat, je velmi introvertní, podporující a klidná. Má nádherně poskládané životní hodnoty a umí slyšet svou vlastní intuici. Žije svůj autentický příběh, jenom tam trošku chybí takové to ženské dupnutí „... toto je pro mě důležitá věc, a tak to prostě udělám …“. Má dostatek odvahy zvládnout vše, veškeré překážky a jediné, co ji zbývá lépe dořešit jak více naslouchat sobě.

Jak vidí žena sebe?

Momentálně si není úplně jistá svým životním posláním. Prozkoumává možnosti svého směru života. Její klíčová otázka je: „Kam kráčím?“. Je pečovatelkou, podporou všem ve svém okolí, a potřebuje více vnímat sebe.

Co dělá pomocí koučinku jinak?

Tahle spolupráce vznikla až v závěru roku a tak i otázka je modifikovaná na toto kratší období. Pomocí čtyř koučovacích setkání si uvědomila svou sílu a to, co potřebuje posílit. Umět si vymezit své hranice, spojit se sama se sebou a lépe používat svůj melodický hlas na to, aby přesně řekla, co říci má. Protože nyní spíše mlčí a je tady čas pro změnu.

Jaký je koučink slovy této Venuše?

„Koučink s Jankou mi přináší uvědomění, že vše, co potřebuji, je ukryto v mé slupce. Co se týče porozumění sama sobě, vše je ukryto ve mně. A Janka má krásný dar/schopnost klást otázky. Doslova trefit se do černého. Sice v nás jsou všechny odpovědi, ale někdy si je nechceme připustit nebo jsme na ně záměrně zapomněli. Janka pomáhá tyto odpovědi nalézat. Díky ní jsou slova vyřčena a dochází k uvědomění. A to vše ve velice příjemné komunikaci plné úcty, pochopení, trpělivosti, jemnosti a lásky.
Pro mě byla velká otázka najít smysl svého života. Jaký tu mám úkol? Jak mohu pomoci? Jaké je mé poslání? A postupně jsem díky Jance přišla na to, že žiji své poslání. Dnem ode dne si to více a více uvědomuji. Díky sezením mi došlo plno věcí a věnuji jim teď v životě větší pozornost. Pracuji na sobě, svém hlasu. Jsem velice spokojená a moc ráda zase přijdu.  

Esenciální sdělení z těchto tří příběhů

My ženy máme někde v nitru sílu si vše vyřešit a přístup koučinku nám vyhovuje z toho důvodu, že nám vlastně nikdo neradí a nepomáhá ze svého uhlu pohledu. Odpovědi si hledáme samy v sobě pomocí koučinku. Výsledek je autentický a odpovídající našemu vlastnímu myšlení, protože je to vlastní práce s vedením.
Všem svým klientkám i klientům děkuji za důvěru. Při koučovacím sezení se velmi často stává, že nejtajnější myšlenky jsou poprvé zhmotněny do slov a pak je možné si uvědomit, co je potřeba změnit.

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.