Meditace pro štěstí

Seberozvoj
22.3.2020
5
min. čtení
Slovy klasika štěstí je jen muška zlatá. Meditace pro štěstí na každý den. Chvilička štěstí naplní život laskavostí a sebeláskou.

V dnešní době je dobré umět najít svůj klid, rovnováhu a štěstí...máte na to chuť?

Je mnoho nástrojů, jak to zvládnout a jeden z nich je i meditování.

Uklidňující meditace

Můžete sedět buď v pohodlné meditační pozici se zkříženýma nohama na meditačním polštáři na zemi, nebo se můžete posadit na židli. Není důležité, jestli sedíte na zemi nebo na židli, ale abyste se cítili pohodlně a mohli v pozici déle setrvat bez pohybu. Zpočátku můžete sedět 15 minut a postupně prodlužovat na 30 minut, 40 minut, hodinu či dokonce déle, až budete v praxi zběhlejší.

✓ Na úvod vnímejte svůj dech. Nádech a výdech a přirozenost vlastního dechu. S každým nádechem vdechujete klid a vydechujete štěstí.

✓ Vzpomeňte si na nějaký pěkný prožitek ze svého života, příjemnou událost. Podívejte se do ní nebo na ni. Uvědomte si, co vidíte, co cítíte a co slyšíte. Uvědomte si ten pocit štěstí, laskavosti nebo prostě ten pocit, který cítíte. Vnímejte, co v dané představě vidíte. Jaké pocity vnímáte? Koho dalšího tam vidíte? Vnímejte jednotlivé maličkosti, vůni, barvu i zvuky.



✓ Když vnímáte naplno ten pozitivní pocit, dejte si ho k srdci a říkejte si: "Kéž jsem šťastná bytost, kéž jsem spokojená a zdravá bytost. Kéž se mi daří:"
S pokorou v srdci a nádherným pocitem pokračujte dál:  "Ať jsem šťastná, ať jsem spokojená, ať jsem zdravá bytost. Ať se mi daří."



✓ Poté si uvědomte všechny bytosti po vaši pravé ruce, bez rozdílu věku, pohlaví, druhu. Jestli veliké, malé...blízké, vzdálené, ve vašem městě, světe, planetě a klidně i dále...a zapřejte jim: "Kéž jsou všechny bytosti po mé pravé ruce šťastné, spokojené a zdravé. Kéž se jim daří. Ať jsou všechny bytosti po mé pravé ruce šťastné, spokojené a zdravé. Ať se jim daří."



✓ Ve své mysli se nyní otočte ke všem bytostem po vaši levé ruce a zapřejte jim: "Kéž jsou všechny bytosti po mé levé ruce šťastné, spokojené a zdravé. Kéž se jim daří. Ať jsou všechny bytosti po mé levé ruce šťastné, spokojené a zdravé. Ať se jim daří."



✓ Nyní si představte všechny bytosti ve směru před sebou, blízké i vzdálené a zapřejte jim: "Kéž jsou všechny bytosti přede mnou šťastné, spokojené a zdravé. Kéž se jim daří. Ať jsou všechny bytosti přede mnou šťastné, spokojené a zdravé. Ať se jim daří."

✓ Nyní si představte všechny bytosti za sebou, blízké i vzdálené a zapřejte jim: "Kéž jsou všechny bytosti za mnou šťastné, spokojené a zdravé. Kéž se jim daří. Ať jsou všechny bytosti za mnou šťastné, spokojené a zdravé. Ať se jim daří."



✓ Nasměřujte svoji pozornost na bytosti, které jsou nyní z jakéhokoliv důvodu pod vámi, ať se jim třeba méně daří než vám, nebo jenom bydlí o patro níže. "Kéž jsou všechny bytosti pode mnou šťastné, spokojené a zdravé. Kéž se jim daří. Ať jsou všechny bytosti pode mnou šťastné, spokojené a zdravé. Ať se jim daří."



✓ Svoji mysl zaměřte na bytosti, které jsou nyní nad vámi. Můžou to být velmi různorodé bytosti, podle vašeho spirituálního vnímání. Zapřejte jim: "Kéž jsou všechny bytosti nade mnou šťastné, spokojené a zdravé. Kéž se jim daří. Ať jsou všechny bytosti nade mnou šťastné, spokojené a zdravé. Ať se jim daří."



✓ Ještě jednou nasměřujte pozornost k sobě a popřejte štěstí, spokojenost a zdraví sobě. Poté si představte všechny bytosti napravo, nalevo, před vámi, za vámi, pod vámi i nad vámi a popřejte jim štěstí, spokojenost  a zdraví. Představte si štěstí jako zářící žluté světlo, které prostupuje vašim já a všemi žijícími bytostmi a intenzivně si přejte: "Ať jsem šťastný, spokojený a zdravý člověk. Ať se mi daří. Jsem šťastný, spokojený a zdravý člověk. Ať je každá žijící bytost šťastná, spokojená a zdravá."



Rozhodněte se ukončit tuto techniku. Uvědomte si dotek  těla s podložkou, hmat prstů, dotek rtů, chuť v ústech, zvuky, které slyšíte. Otevřete oči a intenzivně si uchovejte pocit štěstí i pro přítomný okamžik.

Pracujte vědomě se svoji pozorností a přejte sobě i všem bytostem jenom to nejlepší.

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.