Jak si přát

Seberozvoj
1.2.2021
5
min. čtení
Pořád mnoho lidí si neumí správně přát. Čas to změnit. Od chtění opravdu mít.

Přání se maj plnit...

Splněná přání cesta ke spokojenosti

Máme ve zvyku věřit příběhům, které vidíme kolem sebe. Za šťastné a spokojené lidi považujeme ty, kteří nám to dokládají svými příběhy na sociálních sítích, v televizi a při jiných společenských událostech. Možná se domníváme, že žijí naplněný a spokojený život.  A srovnáváním svého života s jejich se můžeme dostat do nepohody, do stavu naštvání, nespokojenosti, nedostatečnosti a v krajním případě až do depresí a pak nevíme, jak s těmito stavy zacházet. Co potom dělat, jak v životě fungovat. Ti, kteří již mají odvahu sdílet svoji životní nepohodu, přichází na koučink.

Spokojenost jako hnací motor

Každý máme nějaká tajná přání, stačí si je uvědomit. Dost často ve své praxi slyším, že klienti touží po spokojenosti. Co podle vás vůbec spokojenost je?

Pojem nelze jednoduše definovat  a každý člověk má svoje vlastní pochopení daného pojmu. Obecně je možné říci, že spokojenost v sobě zahrnuje životní hodnoty, pocity, potřeby a postoje člověka. A proto jako osobní koučka vám při koučinku nabízím možnost si uvědomit všechny tyto 4 složky a rozhodnut se, co již má klient nastavené pro svoji blaženost a co je potřeba změnit.

Spokojenost je kvalita, která je i objektem výzkumů. Dr. Eden je významným vědcem, který tvrdí, že spokojenost lze měřit vědecky a získané výsledky jsou měřitelné a obecně platné pro celou společnost. Spokojenost se měří na základě tří hlavních komponentů:

  • prožívané příjemné emoce a nálady;
  • chybějící negativní emoce;
  • aktuální nálada a pocit uspokojení.

Čtvrtým možným prvkem pro měření spokojenosti je optimismus.

Míra spokojenosti se životem, s osobními vztahy a s pocitem bezpečí je pravidelně zkoumaná na celém světě. Hodnocení je subjektivní a využívá se škála od 0 – zcela nespokojen/a až 10 – zcela spokojen/a.

Otázky k zamyšlení

  • Jak moc jsem spokojený/á se svým životem?
  • Jak moc jsem spokojený/á se svými osobními vztahy?
  • Jak moc se  cítíte bezpečně v místě, kde bydlíte?
  • Když jste spokojenou bytostí, jak vypadá váš svět?

Přání jako cesta ke spokojenosti

Zažili jste ten pocit, když si pořád přejete, že chcete být šťastný, spokojený a chcete mít dům, děti a máte mnoho dalších přání.  Stále si říkáte „chci, chci“ a ono nic. I v tom je síla myšlenky, slova a činu. Přání se vám plní přesně tak, jak ho umíte formulovat. Takže se vám plní chtění.  Jak si správně přát, si můžete přečíst v článku .

Jako osobní koučka přicházím do životů klientů, když  jim běžný způsob jejich uvažování čili rozum neumožňuje posunout se dál, a tak hledají něco, co je může nakopnout a inspirovat.

Velmi často pomáhám klientům formulovat jejich přání, slyšet vlastní intuici, aby se jí mohli inspirovat a žili svůj spokojený život. V praxi vidím, že čím hůře si umí klient správně nadefinovat své přání, čím je méně v kontaktu s vlastními pocity, tím obtížněji nachází cestu k vnitřnímu klidu a spokojenosti.  Velmi často vůbec nevidí možnost, že v tom, co prožívá, lze vidět příležitost a smysl.

C. G. Jung tvrdí, že intuice disponuje zkušenostmi, které jsou v našem podvědomí uloženy ve formě archetypů jako dědictví po předcích. Propojenost intuice, archetypů a schopnosti najít svůj vnitřní klid je zcela okouzlující. Toto kouzlo jsem ve své praxi objevila i já.

Sebekoučink pro splnění si svého přání

Je něco krásnějšího než okamžik, když se nám splní přání? Přání, která jsou inspirativní a motivující. První krok na cestě žití spokojenosti je znát svá přání. Je velkým uměním rozeznat, co je vlastní přání a co je přání lidí z okolí. Velmi často se stává, že plníme přání například svých rodičů. A to nám určitě spokojenost nepřinese. Když již známe vlastní přání, můžeme využít i sebekoučink:

Napište si 3 přání, která ještě nemáte úplně splněná

  1. …………………………………………………………………………………
  2. …………………………………………………………………………………
  3. ............................................................................................

Podívejte se na jednotlivá přání a uvědomte si, jaké pocity cítíte, když si daný výrok řeknete nahlas. Jak moc věříte, že se vám tato tři přání splní? Opět využijte škálu 0 – vůbec až 10 –vyplní.

Jestli máte chuť přesně definovat svá přání a udělat si z nich splnitelná přání, přijďte na koučink. Více si můžete přečíst v článku Jak si správně přát https://www.jankasrdcem.cz/blog/jak-spravne-formulovat-prani

Koučka v roli průvodce

Naše přání se v průběhu času mění, a proto je dobré se občas zastavit, udělat rekapitulaci a využívat další koučovací techniky, jako je například vizualizace a techniky neurolingvistického programování. Více o NLP si můžete přečíst v článku.

Když máte chuť ochutnat osobní koučink, naslouchat intuici a poznat koučink s archetypy, jsem tu pro vás v roli průvodkyně.

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.