Barvy v životě (3)

Seberozvoj
22.9.2019
5
min. čtení
Článek o barvách bílé, černé a šedé. Kontrast bílé a černé. K tomu si můžete prožít i meditaci s vybranou barvou.

V předchozích článcích jsem vám představila 8 základních barev a po létě následuje podzim.  Období, kdy se začne příroda měnit a ukládat k zimnímu spánku. V tomto čase bývá dost deštivých nebo zamračených dnů, a tak je čas se věnovat barvě bílé, černé a šedé. Bílá a černá jsou kontrastními barvami, jak ve vzhledu, tak i ve významu.

Bílá barva

Bílá barva zahrnuje v sobě celé barevné spektrum. Symbolizuje nevinnost, neposkvrněnost a panenskou čistotu. Jednou z prvních kytiček, která přináší na jaře lidskému oku potěšení je sněženka.

Bílé jsou svatební šaty, vrcholy mořských vln a oblečení kněží. Většina žen si přeje, aby ji do života vstoupil „princ na bílém koni“. Bílá barva je totiž vnímaná jako pozitivní barva a tuto myšlenku podporuje i slovní spojení „je čistý jako padlý sníh“. První bílý sníh představuje klid a harmonii, taktéž „svatý Martin přijíždí na bílém koni“.

Lékaři a kuchaři nosí bílé uniformy, protože představují čistotu a dokonalost. Bílé oblečení tradičně patří k tenisovému turnaji ve Wimbledone. Bílá je i barvou moderně zařízených interiérů a neustálé získává na své oblibě i pro její nadčasovost a schopnost udržet čisté linie.

V citátu Alessandra D'Avenia je možné cítit sílu bílé barvy: „Bílá vlastně není ani barva. Není to nic, stejně jako ticho. Nic, beze slov a bez hudby. Být v tichu je jako být utopený v bílé“. Být schopen žít s bílou barvou je možné přirovnat i ke splynutí s universem. Pro vytvoření si ochrany domovů a sebe se používají i rituály a pomůcky tzv. bílé magie.

Významným symbolem této barvy ve válce je „bílá vlajka“, což znamená prostor na vyjednávání a mír.

V přírodě žijí nádherná bílá zvířata. Ta, která obývají věčně zasněžené kraje severu a také živočichové žijící ve tmě nebo zvířata, která nemají pigment. Vzácný obojživelník macarát jeskynní je úplně bezbarvý, bez pigmentu a slepý. Pakliže jeho mláďata chováme na světle, tak ztmavnou, protože se vytvoří pigment.

Barevnost života

Černá barva

Černá barva je opakem bílé a společně tyto dvě barvy vytváří rovnováhu energie jin a jang čili rovnováhu mezi ženstvím a mužstvím. Černá znamená nepřítomnost barvy, protože kde není světlo, není ani barva. Je to vlastně hnědý až černý pigment nazývaný melanin. Barvivo melanin ovlivňuje barvu pleti, vlasů i očí. Podle vědeckých výzkumů pleť i oči lidí byly původně hnědé. Až evolucí vznikla světlá pleť a modré oči.

Černá barva je velmi oblíbenou a módní pro oblečení. Pro dámy je skvělé mít v šatníku večerní malé černé šaty, taktéž na smuteční obřady se volí oblečení této barvy. Černá vyniká v kombinaci s jinými barvami. Rozhodně je to elegantní a praktická barva.

V průběhu vývoje lidstva je postoj k černé různorodý. Ve starověku to byla barva podsvětí a ve středověku barvou hrůzy, ale i pokory a chudoby. Nosili ji chudé vrstvy obyvatel a potulní kněží. V antice představuje depresi a úzkost. Egypťané ji považovali za tmu nebo nic a nebyla pro ně barvou. Evropané ji považují za barvu smutku. Ať již hrála v historii jakoukoliv roli, po celou dobu existence lidstva černou milují různé sekty a podporovatelé tzv. černé magie.

Vybraná ustálená slovní spojení pro význam černé barvy:

Černá

✓ kronika – rubrika v novinách;

✓ myšlenka – chmury;

✓ ovce – nedobrý počin člověka;

✓ vdova – zabila svého manžela.

Černý

✓ kůň – vkládá se do něho naděje;

✓ Petr – smolař;.

✓ trh – nelegální obchodování.

Šedá barva

Šedá je rozhraním mezi bílou a černou, ale má blíž k černé. Je vhodné ji v interiérech používat spíše doplňkově. U citlivějších jedinců může vyvolávat úzkost nebo strach, když ji je příliš. Vzpomeňte si na stará sídliště plné šedivých paneláků, které po revitalizaci hýří barvami, i když ne vždy vkusně. I rčení „šedý mrak na obzoru“ naznačuje nějaké nesváre a nepohodu.

Naopak, šedá je velmi příjemná pro odpočinkový oděv. Navozuje atmosféru klidu a harmonie. Já osobně mám ráda stříbřitý odstín jemně šedivé barvy. Šedá označuje i zralost, životní zkušenosti a moudrost což potvrzují výroky „šedá kůra mozková“ a „moudrost šedin“.

Popis barev

Bílá symbolizuje čisté světlo a neposkvrněnost.

+ Čistota, nevinnost, ukázněnost.

- Prázdnota, sterilita, nezajímavost.

Afirmace Mám tolik prostoru, kolik potřebuji.

Černá dodává odvahu a ochranu.+

+ Důstojnost, moc, síla.

- Manipulace, deprese.

Afirmace Jsem strůjcem svého života.

Šedá má v sobě náladu deštivých dnů.

+ Spolehlivost a klid.

- Nuda a zasmušilost.

Afirmace Rozhoduji se v klidu a umím najít správný směr.

Meditace s barvou

  1. Najděte si pěkné místo ve vašem prostoru, postavte se rovně a s důstojností.
  2. Uvědomte si barvu, kterou máte nejraději.
  3. Nejdříve svoji pozornost nasměřujte ke svému dechu a uvědomujte si pouze plynulost a lehkost svého dechu.
  4. Při každém nádechu nadechujete klid a při výdechu vydechujete lásku.
  5. S plynulostí dechu a uklidněnou myslí si představte svoji barvu, pozorujte, jak se barva mění. Jaké má odstíny, intenzitu a velikost.
  6. Můžete ji vidět ve tvaru koule před vámi a po obou stranách těla. Nakonec jste touto barvou obklopen/a. Představte si, jak z barevné koule před vámi vystupuje tenký paprsek a nechte ho vstoupit do svého dechu.
  7. Spojte svůj dech pomocí paprsku s barevnou koulí a barvu nadechujte.
  8. S každým pomalým a hlubokým nádechem, proudí barva do vašeho těla a rozlévá se v něm, s každým dlouhým výdechem se z těla opět stahuje.
  9. Při každém dalším nádechu vyplní barva větší část vašeho těla, až nakonec dosáhne ke konečkům prstů na všech končetinách. Každé místo, kterého se dotkne, léčí a posiluje.
  10. Užijte si setkání s barvou.
  11. Když nastane čas ukončení meditace, uvědomte si vlastní tělo a pomalu se ukotvěte, barvu nechte rozpustit a s kratičkým počítáním 5,4,3,2,1 otevřete oči a veškerou svoji pozornost dejte do okamžiku „tady a teď“. Podívejte se, co prvního jste si ve svém okolí všiml/a.


Představení barev červená, oranžová, žlutá, zelená a růžová https://www.jankasrdcem.cz/blog/barvy-v-zivote-1
Zajímavé věci o barvě modré, fialové i hnědé https://www.jankasrdcem.cz/blog/barvy-v-zivote-2


Použitá literatura

NORRIS, Stephanie. Tajemství léčení barvami. Přeložil Hana HERCHEROVÁ. Praha: Svojtka & Co., 2018. ISBN 978-80-256-2185-1.

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.