4 energetické roviny v těle a 4 kroky jak pracovat s emocemi

Seberozvoj
4.8.2019
5
min. čtení
Popis fyzické, duchovní, mentální a emoční roviny těla s inspirativním návodem jak zvládnout zpracovávat vlastní emoce ve čtyřech krocích.

Jak fungují lidské bytosti?

Dovolme si podívat se na vlastní tělo jako na celek sestávající ze čtyř hlavních rovin. Fyzická, emoční, mentální a duchovní rovina (Willard, 2018).

4 energetické roviny

Fyzická rovina

Tato rovina je naše biologické tělo čili kosti, kůže, svaly a vše ostatní z čeho se skládá naše tělesná existence. Naše tělesno má hodně společného se vším materiálním a hmatatelným, co tady existuje. Naše tělo má pět smyslů a to jsou dotek, chuť, vůně, zrak a sluch. Tyto smysly nám pomáhají prozkoumávat a poznávat svět kolem nás. V naši civilizaci se umíme komplexně postarat o fyzickou rovinu výtečně. Umíme si dopřát dobré jídlo, odpočinek, masáže a dostatek pohybu. Za předpokladu, že se tělu věnujeme přiměřeně, je to určitě v pořádku. Na druhou stranu, když se až přílišně věnujeme materiální stránce života, chybí nám jiné složky jako je třeba kreativita, schopnost dávat a pečovat o jiné.

Mentální rovina

Tato rovina představuje schopnost logického myšlení. Pomocí této roviny jsme schopni pozorovat naše okolí, poté provést analýzu a navrhovat vhodné řešení daných situací. V této rovině se učíme, poznáváme a vytváříme racionální předpoklady pro rozhodování.  

Duchovní rovina

V této rovině se jedná opochopení možné celistvosti vesmíru. Může to být i schopnost napojení se na vlastní nevědomí nebo propojení se všemi živoucími bytostmi Jedná se o vnímání energií v podobě životní síly. Není tím myšleno náboženství.

Emoční rovina

Tato rovina je soubor různorodých emocí, které prožíváme v průběhu celého života. Emoce je energie v pohybu, nedá se zkrotit a nelze emoce vytěsňovat ze života. Je dobré jim rozumět a dovolit si je zpracovat a prožít. Radost, štěstí, láska, smutek, strach, vztek i kterákoliv jiná emoce jsou součástí lidského života a přináší zkušenosti. Emoce silně ovlivňují způsob myšlení, ale i naše srdce. Prožívání emocí můžeme v těle cítit ve formě fyzických prožitků, vjemů, tlaků, tíživého diskomfortu a volnosti v našem těle. Díky emoční inteligenci dokážeme odhadnout situaci, vnímat svoje tělo, vlastní potřeby, ale i pochopit lidi kolem nás. Vyrovnanost naši emoční roviny je klíčová pro zdraví.

Emoce nám umožňují navazovat vztahy a prožívat hluboký, naplněný život. Emoce jsou složitým způsobem napojeny na nervovou soustavu a silně ovlivňují činnost mnoha hormonů. Způsobují zadržování vody v těle a stejně jako voda nás dokážou zaplavit. Ne nadarmo se říká moře emocí. Když jsme výrazně ponořeny do emocí, smysl pro logiku může být zablokovaný. Můžeme mít pocit, že věci nemají smysl, že jsme neukotveny a naše reakce je možné přirovnat rozbouřené přívalové vlně. Je dobré mít v rovnováze emoční rovinu s rovinou mentální, protože toto propojení nám dává mužský i ženský pohled na hledání vhodných řešení.

4 kroky jak vnímat a zpracovávat své emoce

První krok je pojmenovat pocit, který mám ve svém těle. Uvědomit si, co cítím ve svém těle a následně správně pojmenovat ten pocit.

Druhý krok je uvědomit si kontext situace se zaměřením na podrobný popis a vnímání souvislostí.

Třetí krok je schopnost spojit se sám se sebou a konkrétně si uvědomit, co přesně a jakým způsobem to prožívám ve svém těle.

Čtvrtý krok je zvládání emocí. V žádném případě se nejedná o potlačení, ovládání nebo racionalizaci pocitů.  Naopak, naučím se rozhodnout, jak moc emoce budou ovlivňovat moje chování.

2 otázky na závěr

Jak často si uvědomuješ, jaké pocity prožíváš?  


Umíš je pojmenovat a pochopit odkud přichází?

Použitá literatura

WILLARD, Jill. Intuitivní život: nalaďte se na svou intuici a buďte sami sebou. Přeložil Romana HEGEDÜSOVÁ. Brno: BizBooks, 2018. ISBN 978-80-265-0779-6.

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.