Barvy v životě (1)

Seberozvoj
8.9.2019
5
min. čtení
Tajemství barev a jejich vliv na lidské tělo. Představení barev červená, oranžová, žlutá, zelená a růžová.

Barvy v naši civilizaci mají velký význam. Pomáhají nám zdobit naše domovy, zahrady i projevit naši jedinečnost zvolením barevného oblečení. Barvy můžou i léčit a můžeme si je vizualizovat i v meditacích.

Úvod do světa barev

Připravila jsem pro vás kratičký úvod do světa barev ve dvou článcích. V tomto článku se dozvíte něco o červené, oranžové, žluté, zelené a růžové barvě.

Červená barva

je barvou tělesnou, je spojena se základním bytím a propojením se zemí a kořenovým systémem našeho těla se zemí. Je zde široká škála, jak pracovat s energií, od prožitku až k násilí. Mít vyvážený vztah k červené barvě znamená schopnost umět žít zakotveně v každodenním životě, v okamžiku „tady a teď“.

Červená je symbolem krve, třeba i zbytečně prolité krve ve válečném konfliktu, barva válečníků a ďábla. Na druhou stranu je barvou používanou v magii pro ochranu lidských obydlí a zdraví lidí.

Nošením červené barvy, obklopováním touto barvou nebo její vizualizací lze léčit nedostatek energie, chudokrevnost, nízký krevní tlak, zimomřivost. V oblasti duševní rovnováhy napomáhá zpracovat strach a dodává odvahu udělat věci jinak. Ovlivňuje činnost pohlavních orgánů.

Barva je často užívaná v příslovích a v řeči. Např. „Červené víno, bílé koláče, ej to se v hody pije a skáče“. „Vidět rudě“. Slovní spojení „červená nit“ je užíváno ve smyslu spojujícího prvku. Lana anglických lodí byla spletena tak, že po celé jejich délce vedla barevná nit, kterou nelze vyvléci, aniž se rozplete celé lano.

Uvědomuji si, že když jsem lezla v zimě ve Vysokých Tatrách, tak i moje lavinová šňůrka měla červenou barvu, byla to taková spojnice mě a záchrany v případě zachycení mého těla lavinou.

Meditace a všímavost s Jankou

Oranžová barva

je barvou mládí a pohybu.  Ovlivňuje trávicí systém těla. Jedná se o velmi silnou barvu podporující energii života podobným způsobem jako barva červená. Vzniká míšením žluté a červené.

Nošením oranžové barvy, obklopováním touto barvou nebo její vizualizací lze léčit nedostatek energie pro žití, špatné trávení, astma, žaludeční křeče, žlučové kameny. V oblasti duševní rovnováhy napomáhá zpracovat smutek, ztrátu blízké osoby a zahání nudu. Je to státní barva Holandska. Není nikterak moc využívaná v ustáleném slovním spojení, kromě spojení „oranžová revoluce“, která popisuje události z roku 2004 na Ukrajině.

Meditace a všímavost s Jankou

Žlutá barva

je  barva rozumu a inteligence. Ovlivňuje solar plexus, játra, střeva a žlučník. Taktéž může představovat nezpracované emoce, a tudíž se člověk v takovém případě může cítit podrážděné, neklidně, cítit bolest v žaludku. Je únavná pro oči kvůli velkému množství světla, které odráží. Tato barva na pozadí počítače či papíru vede k oční únavě a v extrémních případech k horšímu vidění či zhoršení zraku. Dokonce i malé děti více pláčou v místnostech vymalovaných žlutou. Ovšem v životě dětí má významnou roli, protože podporuje jejich myšlení a tvořivost. Tudíž fragmenty této barvy je dobré v pokojíčku mít. Je to barva, která poutá pozornost. Používá se proto často v dopravě, například reflexně žlutá.

Tato barva v historii sehrála velmi důležitou roli. V křesťanství žlutá patří zrádci Jidášovi. Ve Španělsku ji používali pro označení kata ve spojení žluto-červená. Žlutá patřila viníkovi a červená katovi. V nedávné minulosti byla použita pro barvu Davidovi hvězdy, kterou se museli na pokyn nacistů označit všichni Židé. Z pozitivního hlediska je v křesťanství žlutá používaná pro svatozář. V asijské kultuře byla používaná jako barva moci a v Číně byla tato barva vyhrazena pouze císaři. V budhistickém náboženští se jedná o posvátnou barvu. Taktéž je to barva léta, slunce od jara až po období zrání ovoce a následného žloutnutí listí. Žlutá je symbolem hojnosti života, ale i zkázy a blížící se smrti. Žlutá barva je silně propojena s myšlenkami, emocemi a intuicí. Takže jak praví vietnamské přísloví: „Zlato je žluté, ale duše od něho černá“. Záleží na každém, jestli si vezme ze žluté barvy to dobré nebo to zlé. Prostě máte na výběr, jestli dostanete „žlutou kartu“ nebo přijmete pomoc „žlutých andělů“.

Nošení žluté barvy může zmírnit zácpu. Nadýmání, kožní problémy a nervové vyčerpání. Taktéž je možné snížit míru trémy a nesoustředěnosti.

Meditace a všímavost s Jankou

Zelená barva

je barva srdce a přírody, je to taktéž kombinace žluté a modré barvy. Má zklidňující a harmonizující sílu přírody. Zelená se nachází uprostřed barevného spektra a udržuje rovnováhu mezi energii teplé červené barvy a studené modré barvy. Symbolizuje naději a lásku.

Barvitost jazyka nám nabízí spojení této barvy např. s  výrokem: „Rozhodnutí od zeleného stolu“, což znamení rozhodnutí bez dostatku informací.  Ovšem mít zelenou na semaforu je dobrý signál, protože máme volno. Zelené jsou i vojenské uniformy, je možné říci, že se pojí maskovací schopnost přírody a srdce vojáka, který je ochoten položit svůj život za svobodu své zemi a prolít i vlastní červenou krev.

Nošením zelené barvy, obklopováním touto barvou nebo její vizualizací lze léčit srdeční problémy, zánět průdušek, chřipku, ale i strach z lásky a projevení citu. K zelené barvě je možné připojit i růžovou barvu, která nepatří mezi základní. Je to barva optimismu, něhy, lásky, laskavosti a schopnosti vyjádřit emoce. Je světlejším odstínem červené barvy a patří k srdci. Je to barva symbolizující štěstí, a i tak se používá ve slovním spojení: „Dívat se na svět růžovými brýlemi“.

Meditace a všímavost s Jankou

Popis barev ve zkratce

Krátký popis barvy, její pozitivní a negativní stránky a zejména afirmace, která může pomoci léčit problémy těla ve spojitosti s orgány dané barvy.

ČERVENÁ

+ Posiluje životní energii. Je barvou lásky. Představuje sílu, vášeň a živelnost. Síla, nadšení, odvaha, vnitřní motivace, silná vůle.

- Surovost, útočnost, netrpělivost, sobectví, dominance.

afirmace Mám dostatek energie a síly, abych zvládl/a vše, co mi budoucnost přinese.

ORANŽOVÁ

+ Podporuje pozitivní myšlení. Přijímání, smyslnost, kamarádství, veselost, humor.

- Lhostejnost, lenost, povrchnost.

afirmace Jsem zdravý/á a užívám si života každým dnem a douškem svého dechu.

ŽLUTÁ

+ Podporuje racionalitu a logické myšlení. Taktéž je barvou, která nás dokáže propojit s intuicí, když umíme vnímat vlastní emoce. Jasné a rozumné myšlení. Podporuje aktivitu, vnímání a bystří intelekt. Dokáže zahnat únavu.

- Chlad, nezpracované emoce. Neklid, kritičnost, hádavost.

afirmace Rozumím svým myšlenkám a umím je ostatním sdělovat srozumitelně a jasně.

ZELENÁ/RŮŽOVÁ

+ Podporuje zklidnění a harmonické žití srdcem. Vcítění, otevřenost, empatie a uvolněnost.

- Zahledění do sebe. Závist, což je obsaženo i ve výroku „zezelenat závistí“.

afirmace zelená Jsem připraven/a přijmout vše, co mi vesmír nabízí.

afirmace růžová Miluji celým svým srdcem a baví mě žít.

Zajímavé věci o barvě modré, fialové i hnědé https://www.jankasrdcem.cz/blog/barvy-v-zivote-2
Článek o barvách bílé, černé a šedé https://www.jankasrdcem.cz/blog/barvy-v-zivote-3

Použitá literatura:

NORRIS, Stephanie. Tajemství léčení barvami. Přeložil Hana HERCHEROVÁ. Praha: Svojtka & Co., 2018. ISBN 978-80-256-2185-1.Použitá literatura

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.