Barvy v životě (2)

Seberozvoj
15.9.2019
5
min. čtení
Zajímavé věci o barvě modré, fialové i hnědé. Možnosti zařadit barvy do vyváženého a zdravého jídelníčku.

Pět prvních základních barev a to červená, oranžová, žlutá a zelená již znáte z předchozího článku. Teď se více dozvíte o 3 dalších, a to modré, fialové a hnědé barvě. Získáte i krátký přehled o důležitosti barvy v jídelníčku. V dalším článku se můžete těšit na objasnění barvy bílé, černé a šedé.

Modrá barva

Je barvou klidu, vnitřního souladu a harmonie. Modré je nebe i voda v mořích a oceánech a jejich pozorováním zklidňujeme mysl.

Jestli trpíte chladem a zimomřivostí, tak tato barva pro vás není vhodná.

Když člověk miluje veškeré odstíny modré, vypovídá to o něm, že umí naslouchat i komunikovat. Naopak osoby milující jenom tmavě modrou často mluví a neposlouchají.

Modrá vzniká míšením zelené a červené. Tato barva se často používá i pro vyjádření síly, harmonie a moudrosti božstev. V křesťanství má Kristus světle modrý plášť. V Indii je modrou barvou zobrazován Krišna a Šiva. V Egyptě taktéž byla používána pro zobrazení božstev a taktéž modrá znamenala pravdu. V současnosti je modrá často používána pro uniformy příslušníků letectva v jednotlivých armádách, dále pro železničáře, hasiče a pošťáky. Vlajka EU je taktéž modrá a v politice se tato barvy používá pro označení pravicových stran.

Orgán v těle, který je možné posílit modrou barvou, je štítná žláza. Tato barva je symbolem schopnosti komunikace a vyjadřování, čímž přímo ovlivňuje inteligenci. Modrá barva v českém jazyce je používaná ve spojení „oči jak pomněnky“, holka modrooká, nesedávej u potoka“, taktéž je známé slovní spojení „zmodrat“ nedostatkem kyslíku a v novodobých pohádkách jsou nejznámější modré bytosti „šmoulové“.

Meditace a všímavost s Jankou

Fialová barva

Je barvou inspirace, duchovního rozvoje a taktéž představuje naději. V historii je často používaná pro šat, který odrážel vznešenost a důstojnost. Fialové rouno nosily jak králové, tak i kněží. V křesťanství je spojována s obdobím adventu, což jsou 4 týdny před Vánocemi a toto období má člověka přivést ke zklidnění a rozjímaní. Fialová je často spojována se spiritualitou. Vizualizace fialové se využívá v meditacích pro podporu tvořivosti.  

V armádě USA má velký význam, protože medaile za chrabrost vojákům zraněných nebo usmrcených v boji se jmenuje Purple Heart (Purpurové srdce).

V přírodě se vyskytuje spíše vzácně a její výroba je spíše komplikovaná. Vzniká míšením modré a červené. Potěšit se v přírodě fialovou barvou je možné pomocí fialek, chrpy, kvetoucích bodláků a levandule.

Meditace a všímavost s Jankou

Hnědá barva

Je barvou Země a všeho co k ni patří. Hnědá půda, kameny, kůra stromů a semena. Hnědé podzimní listí a ořechy. Hnědá nás provází životním cyklem přírody. Na jaře zasadíme semena, v létě sklidíme ovoce, na podzim veškerou úrodu, listy se zabarví do hněda, stávají se obživou pro půdu a poté se příroda ponoří do zimního spánku.

Hnědá je používaná pro ukotvení. Když člověk cítí, že příliš létá v oblacích je doporučeno nosit hnědé oblečení. Je dobré nosit hnědou barvu s rozvahou, protože velmi intenzivní používání této barvy může vést k tomu, že dochází k uzavření myšlenkového toku a člověk odmítá přijímat změny. Milují ji spíše trpělivý lidi, kteří umí stát nohama pevně na zemi, dobře hospodaří s penězi a jsou spíše klidnější povahy.

Tato barva je směsicí oranžové, červené, žluté, zelené a modré barvy. V minulosti ji nosily spíše chudé vrstvy obyvatelstva a byla zneužita fašistickou stranou, která ji používala na své uniformy. V dnešní době je velmi vhodné užívat ji v zařízení interiéru domova.

Hnědá se spojuje s představou pořádku, domova a vytvoření kruhu důvěry. Jednoznačně představuje spojení s přírodou a přírodními materiály.

Krátký popis barev

Její pozitivní a negativní stránky a zejména afirmace, která může pomoci léčit problémy těla ve spojitosti s orgány dané barvy.

MODRÁ uklidňuje, podporuje a harmonizuje.

+ Přemýšlivost, vyrovnanost a diplomatické jednání. Schopnost komunikace.

- Rezervovanost, chlad. Neschopnost vyjádřit myšlenky.

Afirmace Bez lpění přijímám sebe i celý svět.

FIALOVÁ je inspirativní.

+ Nadšení, důstojnost a klid.

- Fanatismus a perfekcionalismus.

Afirmace Jednám tak, jak si to přeji. Dávám svobodu sobě i ostatním. Žiji v jednotě těla a ducha.

HNĚDÁ je barvou podzimu a bývá spojována se zádumčivostí.

+ Vyrovnanost a vytrvalost.

- Zkostnatělost a nuda. Možný ukazatel smutku.

Afirmace Jsem v bezpečí, mám vše, co potřebuji.

Barvy v potravinách

Pro vyváženou stravu je možné sledovat i potřeby vlastního těla, jakou barvu vyžaduje doplnit. Taktéž záleží na ročním období a dostupnosti jednotlivých potravin.

Obecně je možné konstatovat, že červené, oranžové a žluté potraviny mají schopnost organizmus osvěžit v teplých letních dnech, a to třeba pomerančovou šťávou nebo citronádou.

Potraviny červené barvy pomáhají doplnit tělu železo, a tím dávat tělu energii. Organismus přijímá železo zpravidla z červeného masa a v případě vegetariánského jídelníčku je důležité zařadit do jídelníčku obecně luštěniny, a když budeme ctít červenou barvu, tak červenou fazoli, červenou čočku a červenou řepu. Dále hrášek, sóju, tofu, tmavou listovou zeleninu a brokolici.

Oranžové potraviny pomáhají čistit organizmus, doplňují vitamín C, který je součástí citrusových plodů. Pomeranče působí jako antioxidanty. Další důležitou součástí oranžových potravin je karoten a pestrá škála vitamínů B, C, D, E, K a řada minerálů včetně vápníku a železa (mrkev). Další oranžovou potravinou s vysokým obsahem železa je mango. Oranžová papája obsahuje trávicí enzymy a má vysoký obsah vlákniny. Oranžové ovoce i zelenina obsahují dostatek sacharidů a jsou lahodně sladké a určitě zdravější než uměle vyrobené cukrovinky. Oranžový je i med, který posiluje imunitu těla.

Žluté potraviny podporují činnost trávicího systému a pozitivně ovlivňují nervový systém. Působí jako antidepresiva. Do jídelníčku je doporučující zařadit banány, citróny, kukuřici, papriku, žluté jablíčka a papriku.

Zelené potraviny obsahují mnoho vitamínů a je to potrava pro naše srdce. Patří sem nepřeberné množství listové zeleniny, celer, paprika, cuketa, brokolice, okurka, angrešt, kiwi, limetka, grep, hrozny a bylinky.

Tyto potraviny pozitivně ovlivňují trávicí systém, podporují kvalitu spánku a zmírňují srdečné onemocnění. Je dobré zelené potraviny jíst v hojném množství, protože zlepšují náladu zejména v sychravém počasí a v zimním období, když je méně sluníčka.

Potraviny modré a fialové barvy jako jsou borůvky, blumy, švestky, ostružiny, rozinky, rybíz, lilek a tmavé hrozny. Dokážou zmírnit stres v těle, podpořit trávení a zpevnit cévní stěnu. Fialová barva má ve svém spektru i červenou, a tím se v potravinovém řetězci vracíme na začátek cyklu. Takže sem patří i červená cibule a červené zelí.

Představení barev červená, oranžová, žlutá, zelená a růžová https://www.jankasrdcem.cz/blog/barvy-v-zivote-1
Článek o barvách bílé, černé a šedé https://www.jankasrdcem.cz/blog/barvy-v-zivote-3

Použitá literatura

NORRIS, Stephanie. Tajemství léčení barvami. Přeložil Hana HERCHEROVÁ. Praha: Svojtka & Co., 2018. ISBN 978-80-256-2185-1.

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.