Jak nastavit férové ceny bez odvahy?

Seberozvoj
31.12.2020
5
min. čtení
Jakým způsobem je možné nastavit si cenu za své služby?

Tento článek je určen pro lidi, co si ještě neumí nastavit svoji ideální cenu, ať podnikají v jakékoliv sféře a pro potenciální zákazníky, aby si uvědomili, že ne vše, co je nejdražší je i nejlepší. Tohle si dovolím napsat i navzdory zlidovělému výroku Rothshilda: „Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.“

Když je něco levnější, může to být kvalitní?

Znáte to, když vybíráte nějaké zboží, produkt nebo službu a jedno z kritérií, které sledujete je cena? V některých případech někoho odradí právě nižší cena v přesvědčení, že za dobrou kvalitu je nutné zaplatit. Já ve své praxi často slýchávám, že oproti konkurenci mám ceny levnější. Klienti, kteří se mnou spolupracují dlouhodobě, si naopak pochvalují a říkají: „Jsem rád/a, že máš takové dostupné ceny, jenom je ještě chvilku udrž.“

Taky jsem již dostala pár doporučení od jiných koučů, že s tou cenou to nedělám dobře. Rozumím, že člověk si má za svoji odvedenou práci vzít odpovídající odměnu, aby byla energie dávání a přijímání vyrovnaná. Další lidi, kteří mě učí stanovit svoji cenu za koučink, jsou i samotní klienti a to zejména manažeři a obchodníci.

Cenotvorba z pohledu emocí

Můžu souhlasit, že umět si stanovit ideální cenu za své služby je pro mě velká výzva. Moje začátky byly úplně naivní. Jako osoba vyrůstající v socializmu a následně dlouhé roky působící v uzavřeném rezortu obrany jsem byla ohodnocovaná tabulkově a podle přesně nastavených pravidel. Neměla jsem příležitost vyjednávat o výši svého ohodnocení a najednou jsem si dovolila začít svobodně podnikat bez schopnosti vzít si za práci peníze.

Zpočátku jsem spoustu kurzů a koučinku nabízela zcela zdarma, poté následovaly částky v hodnotě 200 Kč za koučink a 800 Kč za celodenní seminář. To zcela neodpovídalo strategii win-win. Poměr mého vloženému úsilí, znalostí a mého zisku bych spíše přirovnala k poměru 80:20 a je možné konstatovat, že jsem tím vytvořila ANTI-PARETOVO pravidlo. Čili při 80% nasazení jsem měla 20% zisk.  Z pohledu teorie tento stav může vést k syndromu vyhoření a ztrátě vnitřní motivace.  Naštěstí jsem potkala úžasné průvodce, kteří mě učí, jak si svoji práci ocenit. Zatím mi to jde po maličkých krůčcích.  I když je koučovací setkání se mnou pořád z pohledu konkurence nejlevnější, já se učím umět si stanovit svoji cenu. A to je dobře, protože být koučkou a motivátorkou je mým posláním a vidím v tom smysl. Od ledna 2021 jsem si nastavila více férové ceny pro sebe a pořád jsou velmi dostupné. K mému ceníku vznikala i fotografie poměrně humorným způsobem. Osoba, která mi připravila koláž je sebevědomou obchodnicí a zná svoji cenu a já jsem její původní návrh obrázku plného hojnosti neuměla přijmout. Úplně jsem se vylekala. Tak jsme společně hledaly variantu, kterou jsem emočně uměla přijmout. Čili z malého semínka jednou vyroste nádherný strom.

Cenotvorba koučinku

Naučila jsem se

✓ Neposkytuji služby zdarma. Je to velmi vyčerpávající.  Příprava kurzů je náročná, samotná realizace skvělého setkání taktéž a vložené úsilí se mi nevrátilo. Kategorie lidí čerpajících služby v režimu zdarma se zpravidla nevrací, když jsou již služby placené. Až na skvělé výjimky, které naopak se mnou spolupracují velmi intenzivně a dlouhodobě. Pro zachování anonymity a intimity jsem z organizovaných akcí zdarma nepořizovala žádné materiály pro propagaci mých aktivit. Část lidí využilo nabídky zdarma, přihlásili se a pak bohužel nepřišli a ani se neomluvili. Jenomže když mi to radili zkušenější, nevěřila jsem a potřebovala jsem si to odžít.

✓ Požaduji úhradu rezervačního poplatku před samotným setkáním.

✓ Poskytuji garanci SPOKOJENOSTI. Tím zaručuji klientům možnost volby a nulové riziko ze zklamání. Zatím se mi nestalo, že by někdo tuto nabídku využil.

✓ Doporučuji délku individuálního setkání 90 minut, a klidně i o nějakou minutku déle.

✓ Nejdůležitější esence koučinku je empatie.

✓ Koučink je osvobozující nástroj a umí člověka navést k sobě, a to mě na tom baví.

Kritéria, která jsou pro mě důležitá pro stanovení ceny

✓ Když řeknu cenu nahlas, potřebuji se cítit spokojeně a důstojně. Prostě, co pusa neumí říct, ucho špatně vnímá.

✓ Potřebuji, aby to byla částka, kterou jsem já osobně ochotná za daný typ služby zaplatit.

✓ Poplatek má být v takové výšce, aby ho mohla zaplatit žena, která si umí dopřát kosmetiku, kadeřnici, masáže a třeba sportovní vyžití. Prostě žena, která již ví, že péče o tělo, mysl a emoce má být komplexní a proto investuje i do osobního rozvoje.

Závěr

Pro stanovení ceny za své služby je vypracováno mnoho funkčních strategií, kde je potřeba uvažovat v matematických vzorcích a umět spočítat náklady, výdaje a vytvořit si zisk. Pak je určitě dobré udělat si analýzu, jak to má konkurence a nejlépe stanovit cenu někde uprostřed. Samozřejmě do ceny je správné započíst i vlastní know-how, vzdělání, zkušenosti a vytvořit prostor i pro budoucí investice. Jenomže co když to máte jako já? Tak to prostě nejde. Určitě si každý najde svoji osobní a funkční strategii, jak zvolit ideální cenu pro sebe i klienta.

Já klientům nabízím schopnost objevit to, co jim již nevyhovuje. Najít vlastní řešení, jak to změnit. Jednám s důstojností, empatii a nyní za cenu, o kterou si umím říct s lehkostí. Takže jestli někdo uvažujete využít mé služby a jediné, co vás odrazuje je myšlenka „ta cena je nějaká nízká“, tak klidně přijdete. Garantuji, že zažijete koučink v daleko vyšší hodnotě.

Koučink se mnou vám nastaví zrcadlo a potkáte sebe. Představte si, že okamžikem narození se stává vaše tělo lodí, vaše mysl kompasem a vaše srdce kotvou a tak plujete svoji životní plavbu. Máte chuť být dobrým kapitánem vaši loďky?  

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.