Věřím tomu, co dělám. Koučuji.

Koučink
7.10.2019
5
min. čtení
Moje cesta od vojenství ke koučování a motivování jiných. Byla jsem nejlepším z mužů, než jsem si dovolila být laskavou ženou.

....aneb od vojandy k laskavé lektorce a koučce...

Kdo jsem

Jsem šťastná, spokojená a zdravá žena, manželka, matka, babička i kamarádka. Baví mě pozorovat události bez jakéhokoli hodnocení a denně v brzkých ranních hodinách venčit fenku Innu. Několikrát za den si vzpomenu na svůj dech, se kterým se spojuji tak často, jak je to jenom možné. Kdybych si měla dát nějakou nálepku, tak jedině „vyrovnaná žena.“ Miluji pozorování svítání i západu slunce, který vidím právě při venčení. Tento stav pohody nebyl vždy mojí součástí běžného života. K tomuto stavu spokojenosti jsem dozrála absolvováním kurzů osobního rozvoje a výukou leadershipu na vysoké vojenské škole.

Ráda se s vámi podělím o pár milníků na mé cestě změny. Dnes to je milník PROFESNÍ, kterému dávám číslo jedna.

První krůčky v armádě

Jsem velmi energická, pracovitá osoba se smyslem okamžitě vyhodnotit situaci a splnit každý úkol. Moje životní energie je ohnivá dynamičnost berana. Budovala jsem úspěšnou kariéru vojákyně z povolání v konkurenčním světe mužů. Byla jsem nejlepším mužem ze všech.

Zvládala jsem veškeré přesčasy, vojenská cvičení, zahraniční misi v Iráku a u toho porodit a vychovat dvě skvělé dcery. S hrdostí konstatuji, že i v tak napjatém profesním životě jsem byla dobrou matkou. Taková moderní poznámka, kojila jsem do dvou let bez zaváhání. Samozřejmě čas na mateřskou jsem si nevyčlenila dlouhý. Naštěstí moje báječné dcerky měly laskavou péči jiných lidí již od prvního roku, kdy jsem se vracela budovat svoji kariéru. Prvorozená Martina si užívala péči hlídání s paní a její rodinou tak moc, že do školky nastoupila až ve čtyřech letech, kdy paní šla do práce. Já jsem mezitím byla vedoucí různých vojenských týmů, dokonce i velitelka letky a na pracovišti jsem měla skvělé vztahy. Jednání bylo přímočaré, chlapské a proložené vulgárními výrazy, ale vždy čestné a upřímné.

Budování značky "Janka"

Pevně spojená s vojenstvím a hrdá na sebe, co umím, jsem překonávala všechny překážky. Zvládala jsem výcvik, různé profesní i jazykové vzdělávání a významnou výzvou bylo, když jsem dostala roli vysokoškolské učitelky a garantky předmětu leadership. Pro představu, jaká byla moje profesní výkonnost v číslech, uvádím jeden příklad. Doktorandské studium v celé jeho náročnosti jsem zvládla za 2,5 roku. Vzdělávání mě bavilo, naučila jsem se velmi mnoho o koučinku, soft skills a měla jsem možnost nádherné praxe. Koučovala a doprovázela jsem v kariérových kurzech a v rámci konzultací mnoho mužů a několik žen. Ženskou energii jsem si najednou začala více užívat. Dnem ode dne jsem byla laskavější a moje výuka byla zaměřená na pozitivní leadership a rozvoj osobního talentu. Zvolila jsem do té doby zcela neznámý postoj k výuce v daném hierarchicky uspořádaném prostředí. Kouzlo fungovalo a dospělí důstojníci uměli vytvořit kruh důvěry, naslouchat a být empatičtí. Bavilo to je i mě, i když výjimky se našli a někteří již velmi vyhořelí vojenští profesionálové zcela nesnášeli vystoupit ze své zóny komfortu. To mě posunulo mílovými kroky dál a najednou jsem věděla, že je čas na profesní změnu.

Čas pro změnu

V práci mi nikdo nevěřil, že při nejbližším ukončení závazku skončím. Od okamžiku prozření a potřeby profesní změny do ukončení závazku uplynula dlouhá doba dvou let. V tomto období jsem poctivě pracovala na svém osobním rozvoji a podporovala každého jednoho studenta do takové míry, do jaké potřeboval. Končila jsem jako podplukovnice s nabídkou povýšení do hodnosti plukovnice, popřípadě možnosti zůstat jako civilní zaměstnankyně, abych dále mohla garantovat výuku předmětu leadership. Po dobu posledních dvou let jsem byla zcela vyhořelá vůči organizaci, ale ochotna výukou a koučováním otvírat nové obzory velkému počtu důstojníků. Našla jsem sebe, vnímala intuici a zamilovala si neurolingvistické techniky. Byl čas na změnu.

Užitek z prožitého

Po úspěšné 32 leté kariéře, kdy jsem sloužila vlasti, můžu novodobým marketinkovým jazykem říci, že jsem nyní placena za svoji existenci a můžu si užívat příjemného života. Jenomže já miluji výzvy a mám chuť pomoci lidem, kteří se právě teď točí v kruhu, neví co a jak. Miluji organizování mých kurzů a seminářů pro velmi malé skupinky lidí, a to vše za dostupné ceny. Moje filozofie je taková, že je čas nejenom na zdravou stravu, fyzický vzhled a cvičení ve fitness, ale i čas na osobní rozvoj.

Dnes jsem vám odkryla něco z mého života, a protože věřím tomu, co dělám, v některým z dalších článků vám ráda o sobě prozradím více.

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.