Archetyp sabotéra aneb Možnost volby

Archetypy
20.3.2021
5
min. čtení
Archetyp 3. Sabotér umí zrcadlit vlastní strachy a obavy. A taky umí být dobrým rádcem. Jak mluvit se sabotérem?

Představte si, že se podíváte do zrcadla a vidíte tam své strachy. Strach, že to nedokážete. Strach z opuštění a samoty. Strach ze ztrapnění, ponížení a mnoho svých dalších obav.

„Jaký archetyp Vám ukazuje vlastní vnitřní strachy?“

Je to sabotér. Jedná se neutrální archetyp, který žije v každém z nás a je naším vnitřním kritikem, našeptávačem možných neúspěchů a zklamání. Někdy nás umí paralyzovat takovým způsobem, že raději přestaneme tvořit.

„Máte strach, že nevyděláte dost peněz, že nezvládnete platit hypotéku, nezabezpečíte úhradu vašich základních životních potřeb?“

Tohle vše je v kompetenci sabotéra žijícího v nás. Jeho rolí je zabezpečit základní podmínky pro přežití a motivuje ho instinkt. Spojením instinktu a intelektu vzrůstá síla sabotéra. Dynamický intelekt se může maskovat za intuici, jež nám rozumně našeptává, jak je vše špatné a důsledkem toho naše strachy více a více vzrůstají. Naopak intuice nám pomůže sabotéra umlčet. Když se dokážeme zastavit, vědomě pracovat s vlastní všímavostí/pozorností začne k nám promlouvat intuice, která nehodnotí. Umění žít bez hodnocení a nálepkování bere sílu sabotérovi a náš strach je najednou pouze přirozeným pomocníkem při hledání vlastních rozhodnutí a řešení.

Sabotér představuje naše ego. Aspekty ega, které vidíme v druhých, jsou v nás samotných.
Například, když nastoupí korpulentnější dáma do MHD, hned mě napadají myšlenky. „Ta paní by měla jít alespoň dvě zastávky pěšky, aby zhubla. Nic nedělá pro své zdraví a určitě připravuje nezdravou stravu i pro své nejbližší. Asi se nemá ráda.“ Jenomže to je moje neopodstatněné hodnocení. Sebe ničím, že hodnotím a realita života nastoupivší paní je určitě úplně jiná. Otázkou pro mě je, kolik z těch myšlenek mluví o mém postoji?  Měla bych mít více pohybu ve svém životě? Měla bych jíst zdravěji?  Měla bych hlavně přestat hodnotit! Do jaké míry mám strach z vlastní obezity? Takže, při pohledu na korpulentní ženu, na mě pomocí sabotéra promlouvá vlastní strach.

Kde se rodí sabotér v nás?

Pečlivě ho pěstujeme, krmíme a rozmazlujeme již od dětství. Vždy, když jsme od rodičů slyšeli nějakou kritiku, výčitku nebo negativní hodnocení, tak jsme podpořili růst sabotéra. Dokonce jsme ho krmili i svými tichými myšlenkami, vždy když jsme si řekli: „To nedokážu, to neumím. Každý jiný je lepší než já. Já jsem ale idiot. Prostě, jsem nemožný/á.“

Jak umlčet svého sabotéra?

Čím více mu nasloucháme, tím více pochybujeme o vlastních schopnostech a dovednostech. Stáváme se nespokojenou bytostí a získáváme přesvědčení, že nic nedokážeme a žádné naše cíle se nikdy nesplní.

Čtyři možnosti jak umlčet sabotéra

✓ Koučinkem/sebekoučinkem

✓ Nasloucháním intuice

✓ Žitím v sebelásce

✓ Zvyšováním svého sebevědomí

1. Technika pro sebekoučink „umlčet sabotéra“

Udělejte si chvilku pro sebe. Posaďte se a pomocí nádechu a výdechu zklidněte svoji mysl. Položte si pár otázek a nejlépe si napište odpovědi.

✓ V jakých momentech slyšíte svého sabotéra nejvíc? Jaká témata nejčastěji řeší?

✓ Jakými slovy k Vám promlouvá? (např…“ty jsi blbá“)

✓ Jaké nároky na Vás vlastní sabotér má?

✓ Když ho tak slyšíte, jaký má hlas?

✓ Představte si svého sabotéra a dejte mu jméno. Jaké je jeho jméno? (třeba …generál, dráb, Bertík)

Pojďte dál a nakreslete si svého sabotéra.

Cílem není nádherný obraz, ale pouhá vizualizace vlastního sabotéra.

✓ Jaké má pohlaví?

✓ Jaký má postoj těla?

✓ Koho Vám připomíná?

✓ Jaká používá gesta?

✓ Co má oblečené?

Nyní má Váš sabotér jméno a přesně víte, jak vypadá a jak mluví.  Nyní nastal čas na změnu komunikace se svým vnitřním hlasem. Je konec sabotéra a nastal čas vlídného vnitřního průvodce.

Co je potřeba změnit v komunikaci se sabotérem?

✓ Dát stopku kritickým myšlenkám.

✓ Myslet a mluvit pozitivně.

✓ Napište si pár věcí, při kterých Vás vnitřní hlas podpořil a povzbudil.

✓ Dejte mu pěkné a laskavé jméno.

✓ Nakreslete si, jak vypadá Váš vlídný vnitřní hlas.

Vždy, když budete mít při svých vnitřních rozhovorech pochybnosti, zastavte mluvení sabotéra a pozvěte k vnitřní komunikaci svůj vlídný vnitřní hlas. Teď již jeho jméno znáte, tak ho oslovte a nechte se oceňovat, podporovat a povzbuzovat. „Jste jedinečný a skvělý člověk.“

2. Nasloucháním intuice

Jedním z mnoha možností, jak naslouchat intuici, je trénování všímavosti neboli pozornosti.  Když máme v hlavě neutichající tok myšlenek, veškeré signály intuice jsou utlumeny. Je potřeba zastavit veškeré myšlenky a začít žít v okamžiku „tady a teď“. Pouze vnímáme podněty přicházející z našich pěti smyslů, mezi které patří dotek/hmat, chuť, čich, zrak a sluch. Uvědomujeme si tělesné prožitky v těle a pocity. Stáváme se pouhým pozorovatelem sami sebe nacházejíce svůj vnitřní klid.

3. Žitím v sebelásce

Sebeláska je pocit. Rozvoj všímavosti nám pomůže objevit dar sebelásky. Stačí vnímat veškeré pocity, které prožíváme. Několikrát za den se zastavte a položte si otázku: „Co je ve mně živého?“ K tomu, abychom žili v sebelásce, potřebujeme být spokojeni sami se sebou i se světem.

Představte si, jak mluvíte s někým, koho si opravdu vážíte.Tímto způsobem mluvte i se sebou. S úctou a respektem.

Co si říkáte každý den, když se díváte do zrcadla? Oceňujte se pohledem i slovem. Používejte slova s laskavostí a sebeúctou.

4.  Zvyšováním svého sebevědomí

Dítě se narodí jako čistá duše s nádherným nevědomím. V průběhu žití a pozorováním svých vychovatelů si utváří vlastní postoj k životu. Na budování našeho sebevědomí se podílela celá řada lidí, se kterými jsme vyrůstali. Tím, jak jsme dostávali podporu a oceňování, jsme rozvíjeli své sebevědomí. Ať již to bylo jakkoliv, dobré je, že i když minulost nezměníme, naše sebevědomí můžeme změnit kdykoliv, i teď. Dodáváním odvahy, důvěry, sebelásky a lásky můžeme vybudovat nové, silné a žádoucí sebevědomí.

Zdravé postoje k sebevědomí

✓ Znám své silné stránky.

✓ Znám své životní hodnoty.

✓ Jsem skvělý člověk.

✓ Oceňuji se. Přijímám se taková/ý, jaká/ý jsem.

✓ Neexistuje chyba. Vše je zkušenost.

Závěrečné slovo

Je možná těžké si představit, že nasloucháním intuice spolu s vlastním odhodláním můžeme změnit svůj život. V každodenní praxi s klienty si každopádně ověřuji, že pokud to uděláme, tak náš život se stává klidnější, laskavější a velmi intenzivně objevujeme sebe, svoji jedinečnou podstatu a poslání. A to mi dává smysl pro práci i pro život.

Věřte, že každý má možnost volby – naslouchat vnitřního sabotéra nebo spojence.

Více o archetypech si můžete přečíst v článcích:

✓ Archetypy, kde hlavní roli hraje vnitřní síla - https://www.jankasrdcem.cz/blog/tri-magicke-archetypy

✓ Archetypy, kde hlavní roli hraje závislost - https://www.jankasrdcem.cz/blog/archetypy-kde-hlavni-roli-hraje-zavislost-nebo-poslusnost

✓ Archetypy, které umí naslouchat intuici - https://www.jankasrdcem.cz/blog/andel-umelec-i-rebel-naslouchaji-intuici

✓ Archetypy ženských rolí - https://www.jankasrdcem.cz/blog/zeny-jsou-bohyne-a-muzi-to-vi

✓ Peníze a archetypy - https://www.jankasrdcem.cz/blog/penize-a-archetypy

✓ Rodina a archetypy - https://www.jankasrdcem.cz/blog/triada-rodiny-otec-matka-a-dite-v-archetypech

✓ Archetypy, kde hlavní roli hraje sebeúcta - https://www.jankasrdcem.cz/blog/prostituuji-pecuji-nebo-chranim-aneb-sebeucta-v-archetypech

✓ Archetyp obětních postojů - https://www.jankasrdcem.cz/blog/obeti-a-objeti-aneb-jak-zit-v-objeti-sebelasky-a-byt-pro-sebe-dobrym

✓ Koučink pomocí archetypů - https://www.jankasrdcem.cz/blog/archetypy-a-koucink

Použitá literatura

FRANCKH, Pierre, [2016]. 6minutový kouč: najdi skutečnou sebedůvěru!. Přeložil Iva WALLNEROVÁ. Olomouc: ANAG. ISBN 978-80-7554-016-4.

MYSS, Caroline, 2018. Posvátné smlouvy: jak probudit svůj božský potenciál. Přeložil Michal STRENK. Praha: DharmaGaia. Nová éra. ISBN 978-80-7436-095-4.

RUBIN, Yvonne, 2017. Jak získat sebevědomí: můj pracovní sešit pro vnitřní sílu a vyrovnanost : na vyplňování a přemýšlení. Přeložil Simona HOSKOVCOVÁ. Praha: Vašut. Harmonie těla a duše. ISBN 978-80-7541-035-1.

RUIZ, Miguel, Jose Luis RUIZ a Janet MILLS, c2010. Pátá dohoda: kniha moudrosti starých Toltéků : praktický průvodce cestou sebeovládání. Hodkovičky [Praha]: Pragma. ISBN isbn978-80-7349-210-6.

Ing. Janka Kosecová, Ph.D.

Koučka, lektorka a průvodkyně osobního rozvoje
✓ 25+ let vedení lidí ve vojenském prostředí.
✓ 10+ let lektorská praxe.
✓ 5+ let průvodce osobním rozvojem.
✓ Odškoleno více než 1800 hodin.
✓ Odkoučovano více než 2000 hodin.
✓ Kurzy jsem provedla více než 1400 lidí.

Objevte svět koučinku už dnes

Odebíráním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Díky moc! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Něco se pokazilo... Zkuste formulář odeslat za chvíli znovu.

Skvělý manažer začína u sebe. Je si vědomý seba a ostatních. Motivuje výkonem.

Získejte pro sebe zkušenou parťačku

Realizujte změnu. Poznejte a naplňte své cíle. Budu parťákem na vaší cestě.